Algemeen

De praktische toepassing van en gestelde eisen aan betonplaten zijn zeer verschillend. Een juiste selectie van het gewenste type betonplaat is daarom belangrijk. Elk type betonplaat heeft eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Onze ervaren mensen kunnen u adviseren naar uw aanleiding van uw specifieke wensen.

Offerte opvragen

Betonplaten met afgeronde velling

Dit type betonplaat wordt veel toegepast in de agrarische sector. De bovenzijde van de betonplaat is stroef afgewerkt, waardoor het uitermate geschikt is voor toepassing bij o.a. boerenbedrijven. Door deze stroeve bovenkant zijn de platen namelijk erg diervriendelijk en toch gemakkelijk schoon te maken.

De betonplaten hebben een afgeronde velling en worden geproduceerd met een hoge betonkwaliteit. Veruit de meeste uitvoeringen zijn uit voorraad leverbaar.

Betonplaten met vellingkant

Een betonplaat met vellingkant wordt onder andere toegepast als verharding bij industrieterreinen, toegangswegen en erfverharding. Doordat de betonplaten voorzien zijn van een vellingkant zullen de randen niet snel afbrokkelen, ook niet bij intensief gebruik.

Een belangrijk voordeel van betonplaten is dat deze zowel voor tijdelijke als voor permanente verharding toepasbaar zijn. Het leggen van kabels of leidingen onder de verharding door is geen enkel probleem, doordat de betonplaten eenvoudig op te nemen zijn. Hierdoor zijn de platen natuurlijk ook geschikt voor hergebruik en hebben ze een hoge restwaarde. Veruit de meeste uitvoeringen zijn uit voorraad leverbaar.

Welke uitvoeringsverschillen zijn er bij betonplaten?

afmeting en/of dikte bovenzijde oppervlak (glad, stroef of structuur) bovenrand (vellingkant, afgerond of stalen hoekrand) aslast (tonnage) gewapend (enkelnet of dubbelnet) of ongewapend betonkwaliteit houdt u bij uw keuze rekening met een eventueel toekomstig gewijzigde situatie

Zijn betonplaten berekend op verkeersbelasting?

ja, maar per type wel met een eigen begrensde (maximale) belasting!; er bestaan verschillen in dikte, betonkwaliteit, milieuklasse, betonsoort en wapening, hetgeen tezamen de hoogte van de maximale belasting van de platen bepaalt (ogenschijnlijk dezelfde platen, kunnen daardoor toch veel verschil geven in max. belasting); de door ons genoemde aslasten zijn maximale belastingen en gebaseerd op normaal rijdend (vracht)verkeer op luchtbanden: bij andere vormen van verkeer, bijvoorbeeld bij heftrucks en zeker in geval van massieve banden, neemt de beschikbare aslast van de betonplaat snel af doordat een heftruck een smallere wielbasis heeft en een hogere puntbelasting; bij uw aanvraag is het belangrijk dat u zich rekenschap geeft van de juiste belastingsoort welke vereist/gewenst is op de betonplaten: verschillende belastingsoorten zijn bijvoorbeeld totale last, aslast, wiellast, puntlast of verkeersklasse, elk gebaseerd op eigen uitgangspunten en verschillend resultaat; geschiktheid specifieke toepassing op aanvraag.

Is het mogelijk om betonplaten toe te passen als vloerverharding in een sleufsilo?

ja; kiest u dan wel platen met een voor deze toepassing geschikte belasting (in de praktijk wordt veelal platen aangehouden met een dikte van minimaal 14 cm); u dient u zich te realiseren dat beton per definitie nooit 100% bestand is tegen aantasting door zuren en/of logen (perssappen en/of dooizouten); om de mate van aantasting te beperken, is het verstandig bij deze toepassing te kiezen voor platen met een glad afgewerkte bovenzijde, een hoge betonkwaliteit en de hoogste milieuklasse; geschiktheid specifieke toepassing op aanvraag.

Kunnen betonplaten worden toegepast als oversteekplaats voor vee of koepad?

ja; u dient dan wel betonplaten te kiezen met een stroef afgewerkte bovenzijde; geschiktheid specifieke toepassing op aanvraag.

Is het mogelijk om betonplaten op elke ondergrond te plaatsen?

nee; het is te allen tijde noodzakelijk dat betonplaten volledig in een zandbed worden gelegd; het zandbed dient op juist wijze te worden geprepareerd en wel conform onze voorschriften; het zandbed dient te worden aangelegd op een voldoende dragende ondergrond; een betonplaat mag nooit in vrije overspanning worden geplaatst; geschiktheid specifieke toepassing op aanvraag.

Kan ik elk hijsgereedschap gebruiken bij elke betonplaat?

nee; elk type betonplaat heeft zijn/haar eigen specifieke hijspunten en waarvoor ook specifiek hijsgereedschap benodigd is; de juiste hijsgereedschappen op aanvraag (gebruik hijsgereedschap op eigen risico); betonplaten worden normaliter voorzien van hijspunten (uitvoering zonder hijsvoorziening op aanvraag).

Contact naar aanleiding van dit product? Offerte opvragen Bellen voor afspraak

Gerelateerde projecten